Sommer 2021

Røntgen- og gennemlysningsudstyr til OUH’s røntgengang

Tag en tur med ind på røntgengangen på Odense Universitetshospital. Her har personalet taget to nye røntgen- og gennemlysningsrum i brug.

Trine Agertoft, radiograf og superbruger på OUH, positionerer den nye Celex.

Multifunktionsrum med gennemlysning

Radiografer og superbrugere Jannie Nielsen (th.) og Trine Agertoft (tv.) kan nu byde patienterne indenfor i et nyt rum 21, som blandt andet bliver brugt til knoglerum og gennemlysningsundersøgelser af børn. Fx mave/tarm- og blæreundersøgelser (MCU). 

Det nye rum 21 er et multifunktionsrum med et Celex gennemlysningsleje og et Precision i5 røntgensystem. 

”Vi er glade for den nemme og ligetil brugerflade”

Precision i5-systemet bliver brugt til alle knogleundersøgelser undtaget liggende bækken og columna. ”Vi er glade for den nemme og ligetil brugerflade,” siger Jannie Nielsen. ”Og så er det rart, at vi kan vise patienterne billederne på røret med det samme i de tilfælde, hvor de gerne vil se billederne.”

Superbrugerne har fået en grundig oplæring i begge rum

De to nye rum erstatter to gamle gennemlysningsrum med udtjent udstyr. Vi har af to omgange nedtaget det gamle udstyr, overladt rummene til ombygning og installeret nyt udstyr. I januar 2021 var det første rum klar til brug og i juni 2021 fulgte det andet rum efter.

”Samarbejdet med Santax Medico har været rigtig godt. Vi har fået en grundig gennemgang og oplæring. Når vi har spørgsmål, får vi altid hurtig respons,” udtaler superbruger Jannie Nielsen.

Jannie Nielsen, radiograf og superbruger, Odense universitetshospital

Celex er let og intuitiv at betjene

Afdelingen har valgt gennemlysningssystemet Celex for at få et system, der kan gennemlyse fra alle vinkler. Systemet betjenes via joysticks, som vha. kapacitive sensorer kun kan bevæges, når det er meningen. Man kan ikke komme til at skubbe til et joystick ved et uheld.
 

"Billedkvaliteten er også rigtig flot"

Superbruger Jannie Nielsen fortæller, at de primært bruger Celex-systemet til børneundersøgelser, oesophagus, stående skuldre og knæ.

”Noget af det bedste ved systemet er, at det intuitivt og let at betjene. Billedkvaliteten er også rigtig flot ved fx tarmpassager og oesophagus,” tilføjer hun.

”Hvis jeg skulle ønske mig en ting, der godt kunne være bedre ved Celex, så skulle det være en anden udformning af det trin, patienterne står på. Det er ikke særlig stort og kan give udfordringer for dårligt gående patienter.”

 

Har det været svært at vænne sig til Celexen?

Vi har spurgt superbrugerne, om det har været svært at vænne sig til det nye udstyr.

Jannie Nielsen svarer, at de fra deres tidligere gennemlysningsstuer har været vant til, at det var røret og detektoren, de flyttede med, så det har krævet noget tilvænning, at det nu er patienten og lejet, de skal flytte.

”Men mit indtryk er, at mine kolleger hurtigt har omstillet sig og er glade for at arbejde på stuen,” siger hun.

Radiograferne slipper for tunge løft

I rum 27 har afdelingen fået et Adora DRFi gennemlysningssystem, der lige som Celex også kan tage statiske billeder. Med Adora kan personalet gennemlyse fra alle vinkler, og de slipper for tunge løft. Planen er at bruge Adora-rummet til et bredt udsnit af undersøgelser. Rummet skal også fungere som backup for Celex-systemet i det andet rum.

"Vi glæder os til at opleve færre spændinger i nakke og skuldre"

”Det har været svært at vænne sig til at betjene hele systemet med et enkelt joystick. Men ergonomisk virker det til, at Adoraen er skånsom for skuldrene. Og så er det et plus, at systemet er pænt og let at rengøre. Vi glæder os til at opleve færre spændinger i nakke og skuldre,” siger Jannie Nielsen med et smil.

Radiograferne kan glæde sig over, at de nu har to rum med præcis samme brugerflade på alt udstyr. Det er en stor hjælp, når man ikke arbejder i samme rum hver dag.

Om Radiologisk afdeling i Odense

Kilde: OUH.dk

Radiologisk afdeling foretager omkring 345.000 undersøgelser hvert år og foretager alle typer af undersøgelser, både almindelige røntgenundersøgelser samt mammografi, CT-, MR- og ultralydsskanninger.

Derudover foretager afdelingen billedvejledte behandlinger af såvel indlagte som ambulante patienter. Inden for nogle af behandlingerne ved ultralyd og CT bliver patienterne modtaget og efterfølgende observeret i afdelingens observationsrum.

Vil du vide mere om røntgenudstyret på OUH?


DR Røntgensystem  Precision i5 

Multifunktionelt gennemlysningssystem Celex

Gennemlysningssystem Adora DRFi

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig?

Vores specialister er altid klar til en uforpligtende snak.

Bliv ringet op

Vi beskytter dine personlige oplysninger. Læs vores privatlivspolitik for at se, hvordan vi behandler dine oplysninger og hvilke rettigheder, du har.

keyboard_arrow_up